Telefoon (076) 529 8110
ma. t/m vr. 08.00 - 17.00 uur
10
JUN
2014

Ziekteverzuim eerder in beeld

Posted By :
Comments : 0

Een hoger absoluut ziekteverzuim onder scholieren in de regio West-Brabant? Dat zou je kunnen afleiden uit cijfers die staatssecretaris Dekker enige tijd geleden naar de Tweede Kamer stuurde. Wij hebben hem er – via onze brancheorganisatie Ingrado – inmiddels op gewezen dat hieruit niet de conclusie mag worden getrokken dat steeds meer leerlingen zich ziek melden. Wel dat een betere aanpak van het ziekteverzuim begint met een betere registratie van het verzuim. De jeugdarts en de leerplichtambtenaar komen hierdoor eerder in beeld en kunnen samen met leerling, ouders en school een plan opstellen dat aan het verzuim een einde maakt. En dus ook de kans op voortijdige uitval – vaak volgend op langdurig verzuim – vermindert.

Hieronder een interview met GGD-arts Yvonne Vanneste

Yvonne Vanneste: “Eerder melden is eerder oplossen”

“We zijn al een aantal jaren bezig met het project M@ZL.  Dat is gericht op een integrale aanpak van het ziekteverzuim bij scholieren. We willen daarmee voorkomen dat langdurig verzuim leidt tot voortijdige uitval.  Ziekteverzuim komt lang niet altijd voort uit ziekte, maar vaak ook uit problemen, thuis of op school. Met een goede aanpak is er voor de meeste leerlingen een weg terug naar school.”

vanneste,yvonne4988.jpg verkleind

Jeugdarts Yvonne Vanneste van de GGD West-Brabant weet dat het stappenplan van M@ZL (medische advisering ziekgemelde leerling) tot resultaat leidt. Al zal in eerste instantie het ziekteverzuim stijgen door een betere registratie. “Eerder melden betekent eerder in actie komen en daarmee eerder oplossen.” Het project wordt dit jaar uitgerold naar het volledige vo en mbo in West-Brabant. ‘Scholen zijn blij dat we meekijken’

Het stappenplan van M@ZL (medische advisering ziekgemelde leerling) voorziet in een actieve begeleiding na ziekmelding van een leerling: eerst door de school zelf, daarna indien nodig ook door de jeugdarts en de leerplichtambtenaar. Alles is erop gericht een goed gesprek tot stand te brengen tussen school, leerling en ouders. En in dat gesprek moeten afspraken gemaakt worden over de aanpak van het probleem dat tot het ziekteverzuim heeft geleid.

Jeugdarts Vanneste: “Het maken van goede afspraken is het allerbelangrijkste. Als er problemen zijn: hoe ga je die aanpakken? Wat kun je nu wel en wat niet aan? Hoe gaan we de belasting langzaam opvoeren? Soms is het juist ook goed de druk er even af te halen. Dat hangt helemaal van de leerling en van de situatie af. Ik sta als jeugdarts in principe aan de kant van het kind, ben zeker niet het verlengstuk van de school, maar vaak is een duidelijke aanpak  voor de leerling  belangrijk. Heel vaak moeten wij partijen met elkaar verbinden. De scholen zijn meestal heel blij dat we meekijken. We hoeven ze echt niet over te halen om mee te doen.”

Een betere registratie van het verzuim ligt aan de basis van M@ZL, zo benadrukt ze. “Voor de leerling gaat daar een belangrijk signaal vanuit: ik word gemist als ik verzuim. Ik ontmoet nogal eens mbo-leerlingen die zeggen: het wordt mij veel te makkelijk gemaakt om weg te blijven, ik meld me ziek met een druk op de knop en ik word nooit nagebeld.”

Het project M@ZL wordt wetenschappelijk begeleid en gevolgd. De eerste resultaten zijn zeker positief: bij veel verzuimers neemt de verzuimomvang af; de aanpak heeft een positief effect op het ziekteverzuim op schoolniveau. In de loop van dit jaar volgen meer  rapportages. Yvonne Vanneste ontving eind vorig jaar de Flora van Laarprijs voor haar baanbrekende werk op het gebied van de jeugdgezondheidszorg.

Meer informatie over M@ZL: http://www.ggdwestbrabant.nl/mazl Bekijk hier het filmpje over dit project:  http://vimeopro.com/eying/mazlinfofilm

 

 

Over de auteur

Plaats een reactie

*